Moe van alleen al de gedachte aan opstaan? Concentratieproblemen? Last hebben van stemmingswisselingen of een hoge bloeddruk? Het kan zomaar een gevolg zijn van slaapapneu. In ons land hebben naar schatting 600.000 mensen er last van. Slechts 250.000 worden er voor behandeld.

In een artikel in het AD deelt hoogleraar en KNO-arts Nico de Vries zijn visie. Hij stelt dat slaapapneu vaak veel te lang onbehandeld blijft. De Vries becijferde dat dit onze samenleving circa 1,5 miljard euro per jaar kost. Hij baseerde zich daarbij op Amerikaans onderzoek. De gezondheidsrisico’s noemt hij vergelijkbaar met die van roken. Bij onbehandelde slaapapneu groeit de kans op hart- en vaatziekten en op een herseninfarct. De Vries geeft aan dat er daarnaast wetenschappelijk bewijs is, dat aantoont dat de kans op kanker toeneemt.

Heb ik slaapapneu?

Het zou zomaar kunnen, helemaal als u bovenstaande symptomen herkent. Of als u een zware snurker bent, waarvan de gevolgen uw nachtrust verstoren. Wij raden u in die gevallen aan een bezoek aan uw huisarts te brengen. Lees u vooral ook in op de site van de ApneuVereniging. U vindt er alles over de symptomen, de behandeling, de laatste inzichten etcetera.

Regiobijeenkomsten

Ook biedt de ApneuVereniging een platform voor lotgenoten en hun partners. Door het hele land worden er gratis toegankelijke regiobijeenkomsten georganiseerd voor leden en niet-leden. Alles voor een betere nachtrust.

25-11-2019 door Wendy Mentink

Laatste nieuws

De 5 pijlers van team OSA

De 5 pijlers van Team OSA ‘Echt het verschil maken in het leven van cliënten’ Hoe kunnen we onze cliënten met slaapapneu een zo’n goed mogelijke nachtrust bezorgen? Dat staat...

Lees verder

Internationale Dag van de Slaap

Op 18 maart 2022 is het de Internationale Dag van de Slaap. Een jaarlijkse dag waarop aandacht wordt gevraagd voor het belang van goede slaap en voor aandoeningen die invloed...

Lees verder